(Beeld)woordenboeken Nederlands

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
A
Naar boven
Aanwijswoordenboek Aanwijswoordenboek
Onder het motto een plaatje zegt meer dan duizend woorden bevat het vijfhonderd foto's en pictogrammen, die zijn ingedeeld in zeven thema's, die ieder een eigen kleur hebben: Reizen, Overnachten, Eten en drinken, Winkelen, Activiteiten, Noodgevallen en de Wereldkaart. Bijzonder praktisch in landen waar taal en schrift wezenlijk anders zijn, zoals China, Japan, Griekenland en Egypte. Je kunt dingen simpelweg aanwijzen.
Boek
Alledaagse woordjes Alledaagse woordjes, een beeldwoordenboek
Uitgeverij Peter Usborne, ISBN 9789054571643
Dit beeldwoordenboek is meestal opgebouwd uit grote overzichtsplaten, omringd door detailopnamen met eronder het woord. De kleine plaatjes zijn vaak vanuit een ander perspectief afgebeeld, wat het zoeken iets complexer maakt. Er is telkens nog een extra zoekelement waarbij Nederlands lerenden een aantal voorwerpen moeten ontdekken. Soms wordt een dubbele bladzijde ingenomen door een verzameling kleine afbeeldingen met de naam eronder, gegroepeerd volgens een thema (zoals kleding, vervoer, lichaamsdelen, groenten en fruit). De platen tonen voor kinderen herkenbare omgevingen: de straat, de kamers van het huis, het klaslokaal, het park, etc. Naast de klassieke voorstellingen vinden we ook eigentijdse elementen, zoals een computer met muis of een magnetron. Personages, decor en alle voorwerpen zijn gemaakt uit Fimo en levendig in scène gezet. Er is veel te zien op de drukke en kleurrijke platen. Het boek leent zich voor kijk- en zoekspelletjes. Ook voor zwakke en vooral anderstalige lezers bruikbaar. Met achterin een alfabetisch register.
B
Naar boven
Basiswoordenboek Nederlands Basiswoordenboek Nederlands
Voor cursisten die al beter Nederlands begrijpen en veel woorden kennen.
Beesten: Beesten
Van Goor, ISBN 9789047500049
Mooi, vierkant, hardkartonnen prentenboekje met twee afgeronde hoeken. De afbeeldingen zijn heldere, duidelijke kleurenfoto's. Een herkenbare foto van een dier (zowel uit de dagelijkse omgeving als uit de dierentuin) staat telkens tegen een felgekleurde of witte achtergrond. Soms zijn het jonge dieren. Niet alle dieren zijn in hun geheel afgedrukt; de verhoudingen van twee naast elkaar geplaatste dieren kloppen niet: de kop van een papegaai is even groot als een paard. De lidwoorden staan erbij genoemd.
Bij muis thuis Bij muis thuis
Die blauwe Giraffecop, ISBN9789077675014
Oblong prentenboek over de familie muis die in een ver hoekje onder het dak van een huis woont. Iedere nacht gaat vader muis op pad om in de huizen van mensen te zoeken naar voorwerpen om de tien ruimten in hun huis mee in te richten. Op de linkerpagina zijn steeds twintig omkaderde voorwerpen met naam en lidwoord te zien. Bovenaan de linkerpagina staat de vierregelige tekst. Op de rechterpagina staat een grote kleurenfoto van het interieur, waar muis in 3D is ingezet. De voorwerpen kun je nog herkennen, maar hebben een andere functie gekregen bijv. een haarkammetje is een traphekje geworden. Sommige voorwerpen zullen wat minder bekend zijn bijv.een spanen doosje. Op de eerste dubbele pagina staat de stad bij daglicht afgebeeld, op de laatste dubbele pagina gaat vader muis op pad en is dezelfde foto bij nacht afgebeeld. De tekst, grotendeels op rijm, is in een speels lettertype (comic sans ms) gedrukt. Uitnodigend kijk- en aanwijsboek.
C
Naar boven
Combinatiewoordenboek van Nederlandse zelfstandige naamwoorden en hun vaste werkwoorden Combinatiewoordenboek van Nederlandse zelfstandige naamwoorden en hun vaste werkwoorden
Rozenberg, ISBN 9789051707229
In dit woordenboek wordt van ongeveer 3000 zelfstandige naamwoorden uit het 'gewone', alledaagse taalgebruik aangegeven met welke werkwoorden ze een vaste verbinding vormen (spreekwoorden, uitdrukkingen en idiomatische uitdrukkingen uitgezonderd). De ordening is alfabetisch op zelfstandig naamwoord. Om doublures te vermijden worden synoniemen, net als zelfstandige naamwoorden die tot eenzelfde groep behoren (bijv. kleding), gezamelijk behandeld. Een verwijzing bij de afzonderlijke trefwoorden wijst de gebruiker de weg. Duidelijk wordt aangegeven hoe het materiaal gepresenteerd wordt. De gebruikte tekens worden verklaard en de herkomst van de lemma's wordt verantwoord. Deze publicatie is met name bedoeld voor personen voor wie het Nederlands niet de moedertaal is. Een handige uitgave, die een bestaande lacune (ook in de woordenboeken Nederlands) aanvult.
D
Naar boven
De eerste duizend woorden De eerste duizend woorden
Uitgeverij Holland. ISBN 9025107958
Kijkboek met onderwerpen en handelingen om aan te wijzen en te benoemen. Ze worden uitgebeeld in een omkaderde tekening over twee bladzijden en in de kantlijn losse woorden met een afbeelding erbij; ook moeilijker woorden als 'kaartjesautomaat' en 'injectiespuit' zijn opgenomen. Tussendoor enkele pagina's met losse, kleinere tekeningen en aandacht voor het tellen (tot twintig), kleuren, vormen en tegenstellingen. Een alfabetische woordenlijst besluit deze uitgave. De tekst is gedrukt in een schreefloze letter. De veelkleurige, ietwat karikaturale illustraties zitten vol grappige details. Zo zit in iedere grote tekening een eendje verstopt. Een prentenboek met diverse gebruiksmogelijkheden: voor de kleuter als zoekplaten- en aanwijsboek, voor het kind dat gaat lezen en voor buitenlandse volwassenen om aan de hand van het voorwerp in combinatie met het afgedrukte woord Nederlands te leren.
De eerste honderd woorden De eerste honderd woorden
Uitgeverij Holland, ISBN 9025109144
Aanwijsboek. Er is steeds een dubbele pagina met een paginagrote kleurenillustratie (over drie kwart van de spread) met als onderwerp een plaats of handeling, bijvoorbeeld de woonkamer, het park, afwassen of spelen. Boven aan de bladzijde staan verschillende losse afbeeldingen met de woorden in een grote, smalle schreefloze letter erbij. Deze afbeeldingen zijn terug te vinden in de grote illustratie. Ook kleuren komen aan bod en tot slot wordt er nog iets aan tellen tot vijf gedaan. Achterin staan op twee pagina's lijsten met woorden en afgebeelde voorwerpen, los van elkaar. Sommige zaken doen Engels aan, maar dat lijkt geen overwegend bezwaar. In iedere tekening zit ook nog een eendje verborgen. De tekeningen hebben iets weg van cartoons. Er staat ontzettend veel op een plaatje: aan een kant bemoeilijkt dat het zoeken, aan de andere kant is er veel te zien. Een vrolijk bruikbaar boek.
De eerste woordjes van Dotje De eerste woordjes van Dotje
Gottmer, ISBN 9789025731250
Een kijk-encyclopedie zou je dit boekje kunnen noemen. Maar liefst 135, meest alledaagse, en soms iets minder snel herkenbare voorwerpen worden erin afgebeeld, gerangschikt naar onderwerp en benoemd in een grote, schreefloze letter. Van ''algemeen" (o.a. baby, mama, papa) tot "Dotje gaat wandelen" (waaronder huis, wolken en winkelwagentje): van "op reis" (auto, vliegtuig, koffer) tot "dieren" (muis, spin, koe, enz) voor al deze zaken en nog veel meer is een bladzijde (met onderschrift) ingeruimd. De vierkante vorm maakt het boekje goed te hanteren en de grappige karakteristieke veelkleurige illustraties, op wit en acht verschillende kleuren papier gedrukt, laten niet alleen voorwerpen zien maar ook regelmatig Dotje, een aandoenlijk konijntje.  Juist die afwisseling van voorwerpen en situaties zorgt ervoor dat het geheel niet te statisch wordt. Aan onderlinge verhoudingen is geen aandacht besteed maar dat is niet storend. Ondanks de veelheid van voorwerpen vormt het boekje toch een speels geheel. Om naar behoefte te bladeren en om de voorwerpen te benoemen. Met onderwerpsregister en alfabetische index.
De wereld om je heen De wereld om je heen; weet je hoe dit heet?
Kluitman, ISBN 9789020691597
Groot formaat hardkartonnen boek, dat thematisch is ingedeeld o.a. naar kleuren, vormen, letters, jaargetijden enz. De 32 thema's zijn verdeeld over een of twee bladzijden, iedere bladzijde bevat ca. 10 items. De gefotografeerde voorwerpen of situaties hebben hun natuurlijke of een vrolijk gekleurde achtergrond, eronder staat het corresponderende woord. Bovenaan de pagina zijn het thema en enkele vragen over het bewuste onderwerp te vinden. Het boek begint met een bladzijde tips en aanwijzingen hoe je het boek zou kunnen gebruiken: samen een onderwerp kiezen, het bekende laten benoemen, vervolgens zelf het onbekende een naam geven en er samen in een ontspannen sfeer over praten. Aantrekkelijk uiterlijk.
Deltas groot kinderwoordenboek Deltas groot kinderwoordenboek
Deltas, ISBN 9024379784
Meer dan zesduizend woorden zijn geselecteerd en van eenvoudige omschrijvingen voorzien. Duidelijke, wat schematische zwartwittekeningen verhelderen soms de betekenissen. Minimale grammaticale gegevens zijn aan het trefwoord toegevoegd. Bij zelfstandige naamwoorden staan vermeld het geslacht, het lidwoord en de meervoudsvorm, terwijl bij werkwoorden informatie wordt gegeven over de verleden tijd, het voltooid deelwoord en de vervoeging met hebben of zijn. De royale vormgeving, het duidelijke lettertype en de incidentele tekstvoorbeelden verhogen de bruikbaarheid voor school en gezin. Jammer is dat over de herkomst der trefwoorden en het keuzecriterium geen informatie wordt verstrekt.
Deze woorden ken ik al Deze woorden ken ik al
(Weet je hoe dit heet?), Kluitman, ISBN 9020691244
Klein fotoprentenboek met dikke, geplastificeerde kartonnen pagina's en afgeronde hoeken. Deze uitgave bevat foto's rond 9 thema's als eten, lichaam, huis. De foto's zijn tegen een gekleurde achtergrond afgebeeld. Elk thema beslaat twee tegenover elkaar liggende pagina's; onder de platen staat het betreffende woord. De kleine foto's zijn over het algemeen goed herkenbaar uit de dagelijkse omgeving.
Dieren Dieren
(De wereld om mij heen) Van Holkema & Warendorf, ISBN 9789047502562
Hardkartonnen geplastificeerd foto-aanwijsboekje met afgeronde hoeken en een thematische benadering uit de serie 'De wereld om mijn heen'. Vrij willekeurig wordt summiere informatie gegeven in deze volgorde: dieren in Afrika, olifanten, jungledieren, de chimpansee, de tijger. Dan een spread over dierengeluiden. Vervolgens: de zeedieren, het koraalrif, de ijsbeer, vogels, pinguïns, bosdieren, insecten, boerderijdieren, huisdieren en tot slot: dierenplezier. Op de dierengemeenschappen zie je een grotere foto doorlopend over de volgende bladzijde  de tekst staat in de foto in grote letter  met daarnaast vier mini-foto’s van een bijbehorend dier. Op de andere foto’s staat een dier op de rechterpagina, links staat de tekst met daaronder vier mini-foto’s van een gedeelte van het dier ('Ik zie'-spelletje). Bijvoorbeeld de olifant: het kalfje - de poot - de slagtanden - het oor. Er zijn vier bladzijden (dierengeluiden, boerderijdieren, huisdieren, dierenplezier) met negen minifoto’s rechts; dit zijn de interactieve bladzijden. Dit boekje uit de Dorling Kindesley stal wil een globale doorsnee van de dierenwereld geven.
Dieren, Kleuren, vormen, woordjes Dieren, Kleuren, vormen, woordjes
(Lees en leer spelenderwijs) Boek specials Nederland, ISBN 9052953589
Dit vrolijke en kleurig ogende fotoprentenboek c.q. beeldwoordenboek, in feite een bundeling van vier eerder verschenen boeken, telt minstens 1400 kleurenfotootjes. Deze vier uitgaven "Dieren", "Kleuren", "Vormen" en "Woordjes"* verschenen in de serie "Lees en speel". De bladspiegel is druk; het oog vindt geen natuurlijk rustpunt. De tekst slingert tussen de afbeeldingen door. Er is veel te zien, te lezen en te bespreken, het liefst in gezelschap van een volwassene en één ander kind. Het boek is namelijk niet geschikt voor gebruik in een grote groep. Elk deel begint met een inhoudsopgave en een korte gebruiksaanwijzing voor leerkracht of ouder en eindigt met een spel. Door het hele boek heen staan in kaders suggesties om verder te spelen en te knutselen. Het eerste deel is gewijd aan dieren, hun uiterlijk, huid en biotoop. Het tweede deel behandelt de kleuren (primaire en secundaire), de mengkleuren en kleurnuances. Het derde deel richt zich op alle mogelijke geometrische vormen, zowel twee- als driedimensionale. Het laatste deel illustreert een met 13 thema's (spelen, winkelen, koken etc.) samenhangende relevante woordenschat.
Dieren van de hele wereld Dieren van de hele wereld
(Weet je hoe dit heet?) Kluitman, ISBN 9789020691603
Ruim A4-formaat uitgave om kennis te maken met allerlei soorten dieren. Aan de hand van vragen en opdrachten kunnen Nederlands lerenden de details en verscheidenheid van de vele soorten dieren, maar ook binnen de soorten zelf ontdekken. Tevens komen aspecten als tellen, kleuren, vormen, verschillen en overeenkomsten aan bod. In veertien ongenummerde hoofdstukken met aardige titels als 'stippen en strepen', 'harige dieren' en 'veren en vleugels' komen vele dieren langs. Het betreft niet alleen bekende dieren, maar ook exotische dieren als de skink en de komodovaraan. De (informatieve) tekst is erg summier, maar duidelijk gedrukt en begeleidt op overzichtelijke wijze de vele fraaie en realistische illustraties (kleurenfoto's) in allerlei formaten. Vooral een boek om samen te bekijken zoals de uitgever ook suggereert, er is heel veel te zien en te ontdekken! Leuk als eerste kennismaking met dieren in het algemeen. Een groot, verzorgd uitgegeven boek met een volle, maar overzichtelijke bladspiegel.
E
Naar boven
Eerste groot kinderwoordenboek Eerste groot kinderwoordenboek
Deltas, ISBN 9789024382286
De woorden in dit woordenboek annex encyclopedie zijn niet alfabetisch maar rond 54 themas gerangschikt. De thema’s zijn te clusteren tot grotere eenheden als: de woning, transport, winkels, sport, spel en ontspanning, biotopen en dagen en seizoenen. Aan ieder thema zijn 1-4 pagina's gewijd. Iedere bladzijde is verdeeld in vier delen. In elk daarvan staat een woord in groot lettertype gedrukt met daaronder eenvoudige informatie in twee of drie regels over het woord, vergezeld van een kleine, kleurige aquarel. Om een idee te geven: het thema 'strand' behandelt op twee pagina's de woorden schelp, mossel, parasol, vlieger, golf, redder, vlag en zand. Naast de paginering wordt op iedere bladzijde d.m.v. een pictogram het thema aangeduid. Opvallend in dit type boeken is het stelselmatig ontbreken van begrippen rond sociale en emotionele onderwerpen. ‘Bij de woorden staan ook de lidwoorden genoemd.Het boek heeft een inhoudsopgave.
Eerste woorden Eerste woorden
Piccolo, ISBN 978000036387
Het vierkante, kleine formaat boek heeft twee afgeronde hoeken. De cover is mat kobaltblauw met daarop een glanzende afbeelding (foto) van een oranje vis. De inhoud is zeer overzichtelijk: per kartonnen bladzijde een scherpe kleurenfoto van een onderwerp uit de directe belevingsomgeving van de doelgroep, afgedrukt tegen een effen achtergrond met daaronder in zwarte uitgeknipte letters het woord zoals de schoenen, het meisje, de trein. De lidwoorden staan er (dus) bij genoemd. Een vrolijk en duurzaam boekje, positieve uitzondering in een groot aanbod. Tekst en foto's op voor- en achterplat. In dezelfde uitvoering verscheen 'Kleuren'*.
Eerste woordjes Eerste woordjes
(De wereld om mij heen), Van Holkema & Warendorf, ISBN 9789047502579
Hardkartonnen geplastificeerd foto-aanwijsboekje met afgeronde hoeken en een thematische benadering uit de serie 'De wereld om mijn heen'*. Er komen zestien thema's aan bod, zoals menselijk lichaam, kleding, eten en drinken, mijn huis, voertuigen, huisdieren en in het park. Per thema zijn er twee pagina's: meestal links een introductie op het thema met vragen en daaronder foto's; rechts staan andere foto's om aan te wijzen en de woordjes die erbij horen. Bijvoorbeeld 'Huisdieren': 'Huisdieren zijn leuk, maar net als jij hebben ze veel aandacht nodig. Ze hebben eten, water en een veilig plekje om te leven nodig.' Rechts staat: 'Welk huisdier vind jij het leukst?' Je kunt kiezen uit negen dieren waaronder 'de kitten' en 'de tropische vissen'. Soms volwassen taalgebruik ('pasta geeft je energie'). De vragen zijn niet altijd duidelijk ('Welk speelgoed maakt boing-boing-geluiden?'). Rommelig vormgegeven, steeds wisselend perspectief en verschillende opdrachten; drukke onoverzichtelijke pagina's en soms moeilijk te onderscheiden en/of halve afbeeldingen, zoals bij het klimrek in het park.
Eerste woordjes Eerste woordjes op de boerderij
Uitgeverij Peter Usborne, ISBN 978905471889
Groot formaat prentenboek, goed uitgevoerd met 48 pagina's mooi, stevig en glad papier. De meeste afbeeldingen, een aantal grote en veel kleine, hebben betrekking op de boerderij; een aantal is zeer algemeen, zoals het strand en het station. Tot slot een aantal pagina's over kleuren en cijfers. Achterin staat een alfabetische woordenlijst. De kleurige afbeeldingen, per onderwerp geordend, zijn duidelijk, bij elk plaatje staat in grote letters de naam vermeld. Er is weinig verschil te zien tussen ouders en kinderen.
Etymologisch woordenboek voor beginners Etymologisch woordenboek voor beginners
Piramide, ISBN 9024524806
In dit etymologisch woordenboek wordt de geschiedenis van de opgenomen woorden in verhalende vorm gepresenteerd. Daarmee onderscheidt het zich van andere etymologische woordenboeken van het Nederlands, die de informatie beknopter weergeven en een hogere moeilijkheidsgraad hebben. Criterium voor opname van de 1100 woorden was, dat zij boeiend en interessant moesten zijn. De ordening is alfabetisch; woorden met dezelfde beginletter zijn in eenzelfde hoofdstuk ondergebracht. Soms wordt onder een bepaald lemma nog een ander woord behandeld, dit staat dan in de marge vermeld. Bovendien ontsluit het register alle woorden die aan de orde komen. Via de opgaven in de lijst van geraadpleegde bronnen kan de lezer eventueel informatie over ontbrekende woorden opzoeken. In de inleiding zet de auteur, Neerlandicus-etymoloog, kort uiteen wat etymologie is en hoe het woordenboek gebruikt moet worden. De etymologische informatie is betrouwbaar en wordt op onderhoudende en zeer leesbare wijze gepresenteerd.
G
Naar boven
Gereedschap Gereedschap
Middernachtspers, ISBN 9789072259097
Prentenwoordenboek over gereedschap en werkkleding van de timmerman, elektriciën, loodgieter, stukadoor, tuinman en behanger. Eenentwintig pagina's met gekleurde tekeningen en benamingen; achterin het boek bevinden zich twee bladzijden met summiere uitleg per stuk gereedschap. Dit 'register' is niet alfabetisch maar volgens volgorde van de voorgaande pagina's.
Gooi het maar in mijn pet Gooi het maar in mijn pet
Perenboom, ISBN 9077455280
Honderd bekende en minder bekende uitdrukkingen en gezegdes uit onze taal worden aan de hand van een zwartwittekening en een eenvoudige verklaring uitgelegd aan de doelgroep. In de tekening staan meestal twee kinderen: een noemt de uitdrukking (in tekstballon), de ander ziet de letterlijke betekenis. In eenvoudig taalgebruik volgt daaronder een voor de doelgroep herkenbaar voorbeeld waarbinnen de uitdrukking gebruikt wordt, aangevuld met de oorsprong hiervan (vaak maar één zin). Op een bijgeleverde cd-rom staan alle complete tekeningen, alle tekstballonnen en de tekeningen zonder tekstballon. Deze kunnen worden geprint en uitgeknipt om ermee te spelen. Naast gewoon gebruik op basisscholen ook leuk aanvullend lesmateriaal voor mensen waarvan Nederlands niet de moedertaal is. Het boek (niet goedkoop) is eenvoudig, maar aantrekkelijk uitgevoerd. Bevat inhoudsopgave en trefwoordenregister.
H
Naar boven
Hé jij, red mij Hé jij, red mij; leren lezen met plaatjes
Zwijssen, ISBN 9789027687845
Een leren-lezen-met-plaatjes-boek uit de serie 'Moet je mij zien'. In één doorlopend verhaal zijn in iedere zin één à twee woorden door plaatjes vervangen. De bedoelde woorden staan in de kantlijn. De lezer leert hierdoor omgaan met boeken en hun inhoud.
Het beeldwoordenboek 5000 Nederlandse begrippen in woord en beeld Het beeldwoordenboek: 5000 Nederlandse begrippen in woord en beeld
WoltersNoordhoff, ISBN 9789001723347
Rond hoofdwoorden als aardbol, zwembad zijn 5000 woorden gerangschikt (z.nw. en w.w). Elk hoofdwoord beslaat een dubbele pagina waarop diverse woorden, die daar betrekking op hebben, zijn afgebeeld en benoemd. Deze zwart-witte pentekeninen zijn niet altijd duidelijk getekend en de onderlinge verhoudingen zijn verwarrend (b.v. maïs even groot als een tarweaar). D.m.v. cijfers wordt verwezen naar de woorden, die in groepjes van 5 bij elkaar staan (deze groepjes suggereren onterecht iets gemeenschappelijks). De afbeeldingen staan niet in dezelfde volgorde als de woorden, waardoor enig zoekwerk onvermijdelijk is, mede door de weinig kontrasterende kleur van de matgroene cijfers. Gebruik van het boek is duidelijk uitgelegd, evenals de gebruiksmogelijkheden (aan ouders en leerkrachten). Achterin een alfabetisch register van 40 pagina's.
Het woordenboek van Vos en Haas: Het woordenboek van Vos en Haas
Lannoo, ISBN 9789020944235
Ditt is een “opzoekboek”voor meer dan 1000 woorden. De keuze van de woorden is gebaseerd op de woordenlijsten van Steunpunt NT2 van de Katholieke Universiteit Leuven. De termen zijn vetgedrukt, ook in de uitleg, waardoor doorverwijzingen plaatsvinden. De auteur is erin geslaagd om de woorden op een eenvoudige, maar toch duidelijke manier uit te leggen, waarbij zij vaak gebruik maakt van humoristisch taalgebruik. Ook allerlei uitdrukkingen komen aan de orde. Op pagina’s met een andere achtergrondkleur komen Vos en Haas zelf aan het woord en praten zij met elkaar over allerlei woorden. Het boek heeft dezelfde vorm als de bekende Vos-en-Haas boeken en is rijk in kleur geïllustreerd door Thé Tjong Khing. Soms worden bij de uitleg van een term in blauw tekstfragmenten uit de andere Vos-en-Haas boeken opgenomen, maar het verschil tussen tekst in zwart en blauw is niet heel duidelijk. Een mooi vormgegeven en zeer geslaagd woordenboek.
Huisdieren: Huisdieren
(Weet je hoe dit heet?) Kluitman, ISBN 9789020691627
Hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken met als thema huisdieren. Bij dit eerste woordenboekje staat op iedere pagina dieren afgebeeld, steeds rondom een afgebakend onderwerp als katten, kattenspulletjes, kattenfamilie, honden en puppy's, hondenspulletjes en hondenfamilie. Maar ook cavia's, konijnen en de wat exotischer dieren als vissen en vogels komen aan bod. De dieren zijn in foto's afgebeeld met als achtergrond frisse kleuren. Het aanwijsboekje sluit af met enkele eenvoudige zoekopdrachten. Voor een eerste woordenboekje zitten er wel enkele pittige woorden in als “Egyptische mau”  en “yorkshireterriër”. Desondanks zal de aantrekkelijke vormgeving ervoor zorgen dat dit boekje de weg naar de doelgroep toch zal vinden. In de serie 'Weet je hoe dit heet' zijn nog drie delen verschenen.
K
Naar boven
Kleine Huppel eerste groot woordenboek Kleine Huppel eerste groot woordenboek
Deltas, 904470558X
Aanwijswoordenboek rond het konijn Huppel, waarover al meer boekjes verschenen. Na een afbeelding van zijn huis volgen, thematisch, allerlei benoemde onderwerpen: Huppel zelf, verschillende vertrekken in huis, mama helpen, spelen enz. Elk nieuw onderwerp wordt met een paginagrote ilustratie geïntroduceerd. Om een bepaald onderwerp te vinden kan de (volwassen) begeleider de inhoudsopgave raadplegen; voor de kleine lezer/kijker zelf is er geen duidelijk onderscheid zichtbaar tussen de diverse afdelingen. Vierkante, verzorgde uitvoering met zachtgekleurde en gedetailleerde potloodillustraties op stevig, getint papier.
Kleuren Kleuren
Piccolo, ISBN 9789000036370
Handzaam vierkant, hardkartonnen prentenboekje met twee afgeronde hoeken. Het boekje kan worden gebruikt om voorwerpen en dieren te benoemen. In een latere fase is het benoemen en herkennen van kleuren belangrijk. Afwisselend is de hoofdkleur over de hele bladzijde gedrukt b.v. een blauw-witte bal tegen een blauwe achtergrond. Op de tegenoverliggende bladzijde zijn dan blauwe bessen afgedrukt op een witte achtergrond. De afbeeldingen zijn herkenbaar, de lidwoorden staan erbij genoemd.
Kleuren, streepjes en stippen: Kleuren, streepjes en stippen
(Weet je hoe dit heet?) Kluitman, ISBN 9789020691238
Klein formaat fotoprentenboek met 16 hardkartonnen bladen om het herkennen en benoemen van dieren en voorwerpen te oefenen. De eerste tien dubbele pagina's zijn ieder in een eigen kleur afgedrukt, b.v. in rood: rode auto, jurk, vruchten, blad, paddestoel; in geel: bulldozer, regenjas, eendje, zonnebloem. Onder ieder voorwerp staat de naam in drukletters. Zilver en goud hebben ieder een halve pagina en zwart en wit samen een dubbele pagina. Er zijn twee bladzijden met voorwerpen en dieren die aangeduid en benoemd kunnen worden. Alle voorwerpen zijn afgebeeld door foto's in kleuren met duidelijke, maar soms moeilijke namen in drukletters eronder.
Kijk mee naar... Beweging: Kijk mee naar... Beweging
Zirkoon
Hardkartonnen fotoprentenboeken over verschillende begrippen.
Kijk mee naar... Cijfers: Kijk mee naar... Cijfers
Zirkoon
Hardkartonnen fotoprentenboeken over verschillende begrippen.
Kijk mee naar... Kleuren: Kijk mee naar... Kleuren
Zirkoon
Hardkartonnen fotoprentenboeken over verschillende begrippen.
Kijk mee naar... Maten: Kijk mee naar... Maten
Zirkoon
Hardkartonnen fotoprentenboeken over verschillende begrippen.
Kijk mee naar... Tegenstellingen: Kijk mee naar... Tegenstellingen
Zirkoon
Hardkartonnen fotoprentenboeken over verschillende begrippen.
Kijk mee naar... Tellen: Kijk mee naar... Tellen
Zirkoon
Hardkartonnen fotoprentenboeken over verschillende begrippen.
Kijk mee naar... Tijd: Kijk mee naar... Tijd
Zirkoon
Hardkartonnen fotoprentenboeken over verschillende begrippen.
Kijk mee naar... Vormen: Kijk mee naar... Vormen
Zirkoon
Hardkartonnen fotoprentenboeken over verschillende begrippen.
L
Naar boven
Leer de leukste woordjes Leer de leukste woordjes
Unieboek, ISBN 9789047506133
Stevig, vrolijk, hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken en horizontale en verticale tabs. Dit eerste woordenboek is ingedeeld naar uitgewerkte thema's per dubbele pagina: lichaam, houding, gezichtsuitdrukking, kleding, in huis, eten en drinken, dieren, speelgoed, voertuigen, park, strand, boerderij, kleur, vorm, getallen tot en met tien. De afbeeldingen op de tabs geven de thematische indeling van de woorden weer en zijn terug te vinden tussen de vele kleurenfotootjes. De tekst (zelfstandig naamwoord en lidwoord - ook handig bij inburgering) staat in een dunne schreefloze letter bij de foto's.
Leerwoordenboek Nederlands: Leerwoordenboek Nederlands
Coutinho, ISBN 9789062864440
Twee ervaren docenten NT2-verbonden aan het ROC Zadkine te Rotterdam - hebben een basiswoordenboek Nederlands voor beginners samengesteld. Aan de hand van een gebruikersschema en ondersteund door een website met extra materiaal zijn ruim 2700 frequente woorden uit gangbare NT2-methodes geselecteerd en van betekenissen en voorbeelden voorzien. Toegevoegd zijn belangrijke termen voor met name anderstaligen. Doel van het woordenboek is beginnende leerders met een lage vooropleiding materiaal te verschaffen om zelf aan de slag te gaan. Daarin is het geslaagd door duidelijke lay-out en praktische voorbeelden.
woordenboek voor cursisten tot niveau 2.
Achterin staan woorden rondom een onderwerp: bv. het lichaam, groenten e.d.
boek.
Leeswoordenboek1 Leeswoordenboek 1
(Thuis leren lezen) Zwijssen, ISBN 9027649364
Dit aantrekkelijke en stevige kartonnen boek  heeft 7 thema’s die via tabs snel te vinden zijn: huis, keuken, dieren, straat, kleding, school en ik doe. Los hiervan is de 'woordenmaker 1' ontwikkeld die gelegenheid biedt tot verder oefenen. De woorden (mk, km en mkm-woorden als aap, koe en boot) worden op gevarieerde wijze behandeld in acht kleine kleurenillustraties tegen een bij het thema passend fond. Ieder thema geeft drie vragen rond rijm- en samengestelde woorden, rond letters en de positie van letters in een woord en drie opdrachten van meer algemene aard.
Leeswoordenboek 2 Leeswoordenboek 2
(Thuis leren lezen) Zwijssen, ISBN 9789027648532
Dit boek bouwt voort op Leeswoordenboek 1 en stelt lezers in staat thuis en op school 80 verschillende leesoefeningen te doen met klankzuivere woorden met twee medeklinkers vooraan of achteraan (steen, kast). Ook nieuwe tweeklanken als au, ou, ij, ei, ui en eu komen met de sch, de ng en korte samenstellingen (zakdoek) aan bod. Het kartonnen boek is gebouwd rond acht thema's die via tabs snel te vinden zijn: dorp, huis, ik koop, kasteel, kleding, op reis, ik doe/hij doet, en dik-dun. Aan ieder thema zijn twee dubbelpagina's gewijd met 18-20 woorden, ondersteund door kleine illustraties tegen een bij het thema passend fond. Het geheel is voorzien van suggesties voor opdrachten met de letters en klanken, voor taalspelletjes, woordenschatvragen en enkele eenvoudige activiteiten rond het thema.
M
Naar boven
Mijn derde Van Dale: Mijn derde Van Dale
(Samenleeswoordenboek), Van Dale uitgevers, ISBN 9789066480988
'Mijn derde Van Dale' is een samenleeswoordenboek volgend op de delen 1 en 2* (waarbij de vergroting van de woordenschat centraal stond) en voorafgaand aan het 'Van Dale Juniorwoordenboek'**. Opgenomen zijn 320 homoniemen met twee, drie of maximaal vier betekenissen. In totaal zijn duizend betekenissen van de woorden vermeld. Onder het trefwoord staan de betekenissen, daaronder het verhaaltje en onder een lijn - net als in een “echt” woordenboek - de uitleg. Het grotere lettertype (in blauw gedrukt) is voor de beginnende lezer, de kleinere zwarte letters voor de begeleider. Per spread kleinere en grotere kleurenillustraties in karikaturale stijl. Voorin een gedegen uitleg over de opzet. Achterin staan een alfabetisch trefwoordenregister, een thematisch overzicht, lijst met betekenisverwante woorden en overzicht van de hoofdpersonen zodat de verhaaltjes van deze personages achter elkaar gelezen kunnen worden. Zelfde formaat als de eerder genoemde delen. Een ingenieus en goed doordacht woordenboek dat op velerlei manieren en plaatsen gebruikt kan worden.
Mijn eerste 100 kleuren, vormen, woorden: Mijn eerste 100 kleuren, vormen, woorden
Van Goor ISBN 9789047506171
Een overvloed aan zaken is terug te vinden in dit hardkartonnen kijkboek met twee afgeronde hoeken in groot vierkant formaat met kleurenfoto¿s van voorwerpen, begrippen en dieren. Zaken die aan orde komen zijn onder andere woorden, cijfers, kleuren, tegenstellingen en vormen, tijd en de wereld. De meeste bladzijden bestaan uit negen foto’s (drie naast en boven elkaar), maar er zijn er ook met vier tot vijf horizontale of verticale stroken waarop een aantal voorwerpen in dezelfde kleur of vorm zijn te zien. Het totaal aantal afbeeldingen op twee naast elkaar liggende bladzijden varieert van achttien tot vierentwintig stuks, hetgeen het tot een overdadig geheel maakt dat aandoet als een naslagwerk. Op elke foto staat het betreffende woord afgedrukt, meestal inclusief het lidwoord. Is op sommige bladzijden een duidelijke structuur te herkennen, op andere lijkt sprake van willekeur. Van onderlinge verhoudingen is geen sprake.
Mijn eerste 1000 woorden Mijn eerste 1000 woorden
Rebo Productions, ISBN 7989036616522
Aanwijsboek waarbij door middel van kleurenfoto's en onderschriften de woordenschat vergroot kan worden. Deze duizend woorden zijn onderverdeeld in zevenenveertig categorieën waaronder: je gezicht, bloemen, zoogdieren, speelgoed, het huis, kamperen, vlaggen. Elk onderwerp beslaat een dubbel bladzijde. Op de linkerpagina een omkaderde sfeerfoto met daaromheen kleine(re), duidelijke kleurenfoto's van de betreffende categorie. Ze zijn wisselend van grootte waarbij de verhoudingen niet kloppen. Niet alle dieren of voorwerpen worden in hun geheel afgebeeld. Naast of onder de foto het woord in schreefloos lettertype. Een enkel onderwerp (verkleden, verjaardagsfeestje) is door de veelheid aan foto's minder overzichtelijk. Positief element is de grote diversiteit aan onderwerpen. De titel van het boek is enigszins misleidend omdat het niet de eerste duizend woorden zijn die iemand leert.
Mijn eerste kijkwoordenboek Mijn eerste kijkwoordenboek
Deltas, ISBN 978904470823
Een eerste kijkwoordenboek. De woorden die worden uitgebeeld zijn duidelijk herkenbaar. Ze komen uit zijn directe leefomgeving: binnen/buiten, eten en drinken, kleren, huisdieren, speelgoed en knuffels. Op heldere en aansprekende wijze komen woorden meestal paarsgewijs aan bod: schep, emmer; haan, konijn; jurk, zonnehoed; huis, bloem; maar ook broek, boek; vis, sok. Dit uitgebreide, stevige, vierkante blokboek laat op elke pagina (in een zachtgekleurd kader) een gefotografeerd voorwerp zien. Eronder staat het bijbehorende woord geschreven in een grote schreefloze letter. Het boekje heeft twee afgeronde hoeken en de pagina's zijn gemaakt van dik, glanzend karton. De rug van het blokboek kent een slimme 'harmonicaconstructie', die het mogelijk maakt het boekje honderden malen ter hand te nemen, zonder dat er pagina's loslaten. Een eenvoudig, bruikbaar eerste kijkwoordenboek.
Mijn eerste Van Dale voorleeswoordenboek: Mijn eerste Van Dale voorleeswoordenboek
(Samenleeswoordenboek), Van Dale uitgevers, ISBN 978906648988
Dit boek, alfabetisch van opzet, geeft ruim 1000 woorden die kinderen in Nederland en België (geacht worden te) kennen voor ze naar de basisschool gaan. Van de 1000 woorden, geselecteerd op basis van wetenschappelijk onderzoek, staan er 750 alfabetisch als trefwoord met een kleurentekening die laat zien wat er met het woord bedoeld wordt, en een rijmpje of versje dat meer vertelt over het woord. De overige woorden zijn verwerkt in de versjes en zijn via een register te vinden. Naast dit register is er ook een register op thema. Met suggesties voor de begeleiders hoe het boek gebruikt kan worden. Op de site van Van Dale ook gebruikstips voor professionals. Met woorden als aap, bakker, billen, jas, kiepwagen, lolly, onder, piemel, schaap, toetje, verjaardag, washandje, zee, en zusje. Een prachtig en vrolijk uitgevoerd boek, gericht op taalontwikkeling en uitbreiding van de woordenschat. Voor thuis en op school. Multicultureel van opzet (met blonde en donkere kindjes op de tekeningen, moskee en kerk etc.).
Naar Nederland Mijn eerste Winklerprins ontdekboek
Het Spectrum, ISNB 9789071206177
Een ontdekboek waarin talloze begrippen en woorden aangeboden worden op een speelse wijze. Door middel van vragen, kleine opdrachten en opmerkingen blijft men betrokken bij de plaatjes. Alle begrippen zijn thematisch gerangschikt en zijn terug te vinden in de directe leefwereld van jonge kinderen. Slechts een aantal pagina’s gaat een stapje verder: wilde dieren en de wereld. Het boek heeft een omslag van hard karton, de bladzijden worden bijeengehouden door een spiraal die makkelijk omslaat. Sommige pagina’s zijn horizontaal door midden gesneden waardoor een deel van de onderliggende pagina zichtbaar blijft. Een enkele pagina heeft een uitgestansd “grapje”, zo is er van het T-shirt geen afbeelding te zien maar een gat in de vorm van een T-shirt. De afgebeelde kinderen komen uit de hele wereld; de begrippen zijn echter zeer westers. Mooi en praktisch vormgegeven boek.
Mijn eerste WinklerPrins woordenboek Mijn eerste WinklerPrins woordenboek
Het Spectrum, ISBN 9071206459
Een prachtig verzorgd, kleurrijk woordenboek. Door gebruik te maken van kleurenfotografie zijn de illustraties zeer levensecht. Onder iedere foto/situatie staat de beschrijving in drukletter en schrijfletter. De teksten bevatten vragen en opdrachten, ook zijn er halve pagina's en verrassende doorkijkjes. Dit alles stimuleert tot het leren van veel nieuwe woorden. Alles is sterk gerelateerd aan de belevingswereld van jonge kinderen, dus kort bij huis. Achterin het boek bevindt zich een alfabetisch register van alle gebruikte woorden rondom de verschillende thema's. Stevige kaft en een ringband die goed is te gebruiken. Goede vertaling. Het boek maakt deel uit van een serie van drie kijk- en ontdekboeken. Gedrukt op stevig, glad papier met twee afgeronde hoeken (de kaft heeft wel scherpe hoeken).
Nederlands in hoofdlijnen Mijn grote autoboek
Piccolo, ISBN 9000034426
Dit groot formaat boek bevat zes dikke kartonnen pagina's met twee afgeronde hoeken, waarop kleurenfoto's staan van bouw-, werk-, hulp- en grootste auto's. De foto's variëren in maat en staan los van elkaar geplaatst in een effen felgekleurd vlak met daaromheen witte kaders. Onder de foto's wordt in duidelijk quasi-handschrift, bestaande uit losstaande letters, vermeld wat voor voertuig het betreft. Daarnaast stelt men op elke bladzijde een vraag. Het degelijk uitgevoerde boek is bedoeld voor peuters die moeite zullen hebben met namen als: schraapwagen, stortwagen, transportbusje en containertruck. Een ander nadeel is dat de meeste auto's volstrekt niet lijken op auto's die peuters in hun eigen omgeving zien. De afgebeelde ziekenwagen, vliegveldhulpauto, kiepauto en schraapwagen en andere voertuigen zijn typisch Amerikaans. Het voor- en achterplat bevat een selectie van de verschillende auto's.
Mijn leuk ABC Mijn leuk ABC
Deltas, 9789024372669
In dit geïllustreerd beschrijvend woordenboek worden meer dan 500 woorden, d.m.v. kleurige geestige illustraties met aangeklede dieren en een eenvoudige tekst, verduidelijkt. Van werkwoorden worden tegenwoordige en verleden tijd als ook voltooid deelwoord vermeld. Zowel makkelijke woorden, maar ook meer moeilijke nieuwe woorden komen aan bod. Soms is wat extra uitleg en begeleiding nodig van volwassenen. Alle letters van het alfabet worden genoemd. Een aantrekkelijk kleurig boek met een educatieve opzet.
Mijn leuk woordenboek Mijn leuk woordenboek
Deltas, ISBN 9789024362349
In dit boek worden 48 thema's behandeld, b.v. tellen, muziekmaken, feest, scheppen in het groot, enz. Door middel van tekeningen, een kort verhaaltje en de betekenis van de betreffende voorstelling, wordt dit allemaal uitgebeeld. De personages zijn allemaal aangeklede dieren en ze kunnen allerlei functies aannemen. Zo heeft een leeuw op de ene bladzijde de functie van dokter, enkele pagina's verder is hij een leeuw in een dierentuin achter tralies. Vooral jongens/mannen zullen dit boek wel leuk vinden met de vele technische rijtuigen e.d. en omdat de meeste figuren mannelijk zijn. Vrouwelijke figuren hebben een typisch 'vrouwenberoep' (verpleegster, typiste o.a.) of een verzorgende functie.
Mijn tweede Van Dale luisterwoordenboek Mijn tweede Van Dale luisterwoordenboek
Van Dale uitgevers, ISBN 9789066480964
Een luisterboek (cd, speelduur 70 minuten) met 55 verhalen en gedichten uit 'Mijn tweede Van Dale Voorleeswoordenboek'*, voorafgegaan door een liedje. Behalve van de letters q, ij en x worden van elke letter uit het alfabet een of twee verhaaltjes of een gedicht voorgelezen. Begrippen als besmettelijk, onweer en zindelijk worden hierin uitgelegd. Iedere track begint met het noemen van het begrip en de omschrijving ervan. Daarna volgt een verhaaltje of gedichtje waarin het begrip voorkomt. Ze worden op een leuke en aantrekkelijke manier verteld, waarbij ook vragen aan de luisteraar worden gesteld. In het boek staan illustraties, die betrekking hebben op de verhalen. Op iedere pagina staan twee pentekeningen, ingekleurd met aquarelverf. De bedoeling is om aandacht te besteden aan abstracte en moeilijk uit te leggen woorden uit het woordenboek. Zo wordt de woordenschat vergroot en de taal- en denkontwikkeling gestimuleerd. Het boek heeft zonder de cd geen functie. In de inhoudsopgave staan het trefwoord, de hoofdpersonen in het verhaaltje en de lengte van het fragment. Deze langwerpige uitgave is een aanvulling op het genoemde voorleeswoordenboek, maar kan ook afzonderlijk gebruikt worden.
R
Naar boven
Roeien en ruiten Roeien en ruiten
Stichting ons erfdeel, ISBN 9075862709
Waar komen onze gezegden vandaan?
Nederlandse “gezegden” en hun geschiedenis uitgelegd. Veel leuke, vaak van radio en televisie bekende gezegden worden op duidelijke en vlotte manier in ongeveer 15 regels uitgelegd: een kleine 300, thematisch onderverdeeld. De meeste zijn gemakkelijk. Sommige in hoofdstuk 9 ('groeperingen, instellingen') graven dieper, zoals 'de lange mars door de instituties', 'het verraad der klerken' en 'de freischwebende Intelligenz'. Veel relatief jonge gezegden vonden een plaats. Zo niet: 'Roeien en ruiten'; dat is de niet als gezegde uitgelegde titel.
Boek
Rijden, varen vliegen Rijden, varen, vliegen
(Weet je hoe dit heet?) Kluitman ISBN 9789020691641
Klein hardkartonnen boekje met twee afgeronde hoeken en vijftien dubbele paginas. Doelstelling van het boekje is om Nederlands lerenden allerlei voertuigen te laten herkennen en benoemen. De voertuigen zijn gerangschikt: fietsen, auto's, motorfietsen, autobussen, treinen, op het water, in de lucht, vliegtuigen, reddingsvoertuigen, vrachtwagens, aan het werk (graafmachines, hijskraan, e.d.). Aantrekkelijk boekje met kleurige recente fotos tegen een heldere achtergrondkleur (elk onderdeel heeft een eigen kleur). Sommige foto's zijn groter afgedrukt dan andere waarbij je zou verwachten dat de grootte in werkelijkheid daar mee te maken heeft. Dit is bijvoorbeeld niet het geval op de pagina van auto’’s waarbij de sportwagen veel groter is afgedrukt dan de verlengde limousine. Een hoge snelheidstrein, passagiersschip en -vliegtuig zijn over een dubbele pagina afgedrukt. Achter in het boekje zijn zoekopdrachten opgenomen. In de serie 'Weet je hoe dit heet'* zijn nog drie delen verschenen.
S
Naar boven
Seizoenen: Seizoenen
De ballon, ISBN 9789037464184
Vierkant, hardkartonnen en geplastificeerdprentenboek met twee afgeronde hoeken over de wisseling der seizoenen. Per twee pagina's bevat het kwalitatief goede kleurenfoto's die tot de verbeelding spreken. Eerst is er aandacht voor de vier seizoenen, steeds met een paginagrote foto en daarnaast drie kleinere, allemaal met een korte tekst. Daarna komen thema's als kleding, bomen en dieren in de betreffende seizoenen aan bod. De begeleider zal het nodige bij de foto's moeten vertellen om het verschil tussen de jaargetijden duideljik te maken. Ook zullen teksten als "fladderende vlinder" en "berijpt blad" moeten worden uitgelegd. Het geheel is meer een fotocollage.
Stappen en stilstaan Stappen en stilstaan: leren lezen met plaajes
Zwijssen, ISBN 9789027685056
Een boek uit een serie waarin Nederlands lerenden gestimuleerd worden om te gaan lezen. Hier is er een combinatie gemaakt van tekst en plaatjes in de tekstregels, die in de kantlijn in een heel kleine letter benoemd zijn. In de pagina's, die speciaal voor begeleiders en leerkrachten toegevoegd zijn, wordt uitgelegd dat het de bedoeling is om als begeleider de woorden te lezen en de Nederlands lerende de plaatjes te laten benoemen. Zo samen lezende volg je dan het verhaal van Flip, die samen met zijn vader boodschappen gaat doen. Flip ziet van alles onderweg en blijft er ook steeds bij stilstaan. Zijn vader wil echter opschieten en doorlopen naar de winkel. Ziet hij eigenlijk wel iets? Het verhaal is gezet in een grote, dik gedrukte letter met duidelijke tekeningetjes, waar de ruimte voor genomen is. Af en toe is een grote paginavullende tekening toegevoegd van een situatie uit het verhaal. Op de kaft is Flip te zien met daaromheen een samenvatting in woorden en tekeningetjes van het verhaal.
T
Naar boven
Taaltrapeze woordenboek

Taaltrapeze woordenboek
Een uit drie delen bestaand woordenboek (nieuwe spelling 2005). Het overgrote deel van het boek heeft de vorm van een traditioneel woordenboek. Van de zelfstandige naamwoorden wordt het bijbehorend lidwoord en de meervoudvorm vermeld. Bij werkwoorden is de infinitiefvorm als kernwoord gebruikt, aangevuld met de verleden en de voltooide tijd. Interessant zijn de tips (veelal voorzetsels) die op diverse manieren in zinnen gebruikt zijn. Onder alle woorden zijn cursief gedrukte voorbeeldzinnen gezet. De uitleg en de overzichtelijke lay-out zijn goed afgestemd op de beoogde leeftijdscategorie. Sommige beschrijvingen en voorbeeldzinnen zijn ontleend aan het 'Van Dale Junior Woordenboek Nederlands'. Boven aan de bladzijde het alfabet met de benodigde letter vetgedrukt en twee gidswoorden als ondersteuning om snel te zoeken. Talrijke eenvoudige pentekeningetjes in zwart-wit dienen als visuele aanvulling. Deel twee bevat uitdrukkingen en deel drie afkortingen. Beide onderdelen zijn summier.
Boek

Tegenstellingen Tegenstellingen
Luistercop, ISBN 9074892515
Vierkant prentenboek waarin op elke dubbele pagina een tegenstelling is afgebeeld. Alle tegenstellingen worden verbeeld door twee olifanten. Naast eenvoudige tegenstellingen (groot-klein, breed-smal, lang-kort) die direct uit de afbeeldingen spreken, zijn er ook minder eenvoudige tegenstellingen (harig-verig, bol-hol, verstopt-ontstopt) die zeker een extra toelichting van de meelezer/-kijker vergen. Magnifiek is dat de tegenstelling slim-dom met twee identieke olifanten wordt aangegeven. De vaak humoristische illustraties zijn schitterend; en kleur, lijngebruik, en lay-out staan steeds in dienst van het uitbeelden van de tegenstelling. Het prentenboek nodigt uit tot taalspel en kan een belangrijke bijdrage leveren aan de taalontwikkeling van deNederlands lerende. In de omslag is een grote olifant uitgesneden, waardoor een klein olifantje zichtbaar wordt; dit maakt het boek zeer aantrekkelijk.
Thematische woordenschat: Thematische woordenschat
Nederlands voor anderstaligen
Thematische woordenschat Nederlands voor anderstaligen is eentalig en bevat 25 thematische hoofdstukken. Aan bod komen bijvoorbeeld: persoonlijke gegevens, het menselijk lichaam, gezondheid, wonen, onderwijs, reizen, beeldende kunst, communicatie, politiek, natuur.
Thematische woordenschat Nederlands voor anderstaligen bevat circa 6000 woorden die zijn onderverdeeld in een basis- en een vervolgwoordenschat. Daarnaast zijn de 1000 zeer frequente basiswoorden die men zeker moet kennen duidelijk gemarkeerd. Elk woord wordt in eenvoudige bewoordingen omschreven in het Nederlands of uitgelegd aan de hand van een tekening. In informatiekaders staat extra informatie over taal en cultuur. Achter in het boek staat een uitgebreid register.
Boek
V
Naar boven
Van Dale basiswoordenboek van de Nederlandse taal Van Dale basiswoordenboek van de Nederlandse taal
Van Dale uitgevers, ISBN 9066480637
Dit basiswoordenboek is een verklarend Nederlands woordenboek. Het is met name bedoeld voor gebruik in de klas. Bovendien maakt een beknopte én een uitgebreide gebruiksaanwijzing het geschikt voor zelfstudie. Opgenomen zijn veel voorkomende gewone en moeilijke woorden uit spreek- en schrijftaal, afkortingen, telwoorden, ondoorzichtige samenstellingen, termen uit populaire vakgebieden, en voor- en achtervoegsels. Een aparte lijst aardrijkskundige namen completeert e.e.a. Het fraai uitgegeven schoolboek munt uit door heldere formuleringen en een grote overzichtelijkheid. Tevens bruikbaar voor volwasseneneducatie. De binnenkant van de kaft bevat een lijst met afkortingen. Vergeleken met de eerste druk zijn veel woorden toegevoegd en is de uitspraakweergave vernieuwd. Bovendien staat het geheel nu helemaal in de nieuwe spelling (Van Dale-versie) en wordt aangegeven hoe je een woord moet afbreken. Tevens is een duidelijker lettertype gebruikt.
Van Dale beeld woord & boek Van Dale beeld woord & boek
Van Dale uitgevers, ISBN 9066489758
Dit beeldwoordenboek bestaat uit 22 hoofdstukken naar aspecten van het dagelijks leven: o.a. astronomie, milieu, de mens, voedsel, huis, energie, communicatie, samenleving en sport, die zijn onderverdeeld in 3-10 deelonderwerpen: bijv. 'de mens' is onderverdeeld in: het menselijk lichaam, skelet, tanden, spieren, anatomie, zintuigen. Ieder deelonderwerp telt 1-2 pagina's en wordt kort in het Nederlands ingeleid, waarna de belangrijkste objecten in kleur zijn afgebeeld met vetgedrukt de Nederlandse benaming plus lidwoord, daaronder cursief de Engelse benaming. De Canadese uitgave is prima bewerkt in het Nederlands. De indeling is logisch: van universum naar dagelijkse leefwereld van de mens, de woordkeus is goed en vrij actueel, de tekeningen zijn uitstekend. Het boek is vooral belangrijk voor wie weinig Engels kent, maar bestrijkt zoveel aspecten dat iedereen vanaf 10 jaar er iets aan kan hebben nu er steeds meer Engels voorkomt om ons heen. Met een Nederlands en Engels alfabetisch register van alle woorden. Wit omslag met 15 illustraties uit het boek en zwart beeldmerk 'Van Dale'.
Van Dale Junior dokerswoordenboek Van Dale Junior dokterswoordenboek
Dit alfabetisch geordende dokterswoordenboek geeft nuttige informatie over allerlei lichamelijke verschijnselen, waaronder uiteraard ook ziektes. Het bevat zo'n tweeduizend lemma's die ondersteund worden met zestig illustraties in vrolijke kleuren. Het geheel is overzichtelijk opgezet met veel kruisverwijzingen en synoniemen. Het bestrijkt via baardgroei en menstruatie ernstige zaken als longembolie en botkanker. Uiteraard kan niet alles aan de orde komen, maar de inhoud is zeer omvangrijk. In kaders extra informatie en een enkele quiz-vraag. Het taalgebruik is tot op zekere hoogte eenvoudig, vaak zelfs in de sfeer van jongerentaal, maar er komen ook veel moeilijke woorden voor. Bij de wat moeilijker woorden wordt gelukkig ook de juiste uitspraak gegeven. Onverwachte invalshoeken als bijvoorbeeld veilig vrijen, facelift en botoxbehandeling maken deze uitgave verrassend en up-to-date. Kortom een zeer verdienstelijk boek, waarmee ook nog genoeg volwassenen voldoende geholpen kunnen worden
Van Dale junior spreekwoordenboek Van Dale junior spreekwoordenboek
Van Dale uitgevers, ISBN 9066480696
Goed leesbare, duidelijke en uitgebreide spreekwoordenverzameling. De spreekwoorden zijn op een overzichtelijke manier op hoofdwoord verzameld. Bij elk spreekwoord volgt de verklaring van de betekenis en hoe het spreekwoord gebruikt wordt; daarbij een aansprekend en duidelijk voorbeeld. Daarbij spelen jongeren vaak een rol. Verder wordt de herkomst (als die bekend is) van de uitdrukking vermeld en eventueel wordt extra informatie gegeven. Dit woordenboek bevat een groot aantal bekende en minder bekende spreekwoorden, uitdrukkingen en zegswijzen. Ook moderne uitdrukkingen, zoals proletarisch winkelen en op tilt slaan zijn opgenomen. De bladzijden zijn in twee kolommen verdeeld, zodat er veel informatie op past, maar het geheel toch prettig leesbaar is. Er is gebruik gemaakt van een rustig ogende, duidelijk leesbare letter, die in twee verschillende groottes en diktes en ook cursief gebruikt wordt. Daarnaast worden er nog twee voor zichzelf sprekende symbolen gebruikt. Rechtsonderaan de oneven bladzijden staan als zoekwoord de eerste twee letters van het eerste trefwoord van die bladzijden vermeld.
Van Dale pocketwoordenboek Nederlands als tweede taal Van Dale pocketwoordenboek Nederlands als tweede taal
Van Dale uitgevers, ISBN 9789066480728
Woordenboek bedoeld voor de eerste fase van het leren van de Nederlandse taal (vanaf NT2-niveau 2). Op alle onderdelen (keuze van de woorden, manier van uitleggen, zinnetjes met het woord en overige informatie) is rekening gehouden met mensen die het Nederlands als vreemde taal leren en die voor het merendeel uit een andere dan de Nederlandse of Belgische cultuur komen. Er zijn bijna 15.000 trefwoorden en uitdrukkingen met verklaring en voorbeeldzinnetjes, 650 verduidelijkende illustraties en 40 lichtblauw gekleurde kaders met teksten over feestdagen zoals Sinterklaas, cultuur, politiek, onderwijs, rechtspraak etc. in Nederland en België. De trefwoorden zijn afgedrukt in blauw, de verklarende tekst is in het zwart gezet; bij de zelfstandige naamwoorden wordt steeds het lidwoord vermeld, een bekend struikelblok voor anderstaligen, en wordt de klemtoon aangegeven. Afgesloten wordt met een lijst van aardrijkskundige namen (naam land, de bijvoeglijke vorm ervan, naam inwoners). Op de bijgevoegde cd-rom staat het gehele woordenboek en is de uitspraak van de woorden te beluisteren; de installatiehandleiding is duidelijk. Inderdaad een onmisbaar hulpmiddel voor iedereen die Nederlands leert, maar het zal ook menig oorspronkelijk Nederlandstalige nog wat kunnen bieden.
Van Dale Juniro vergelijkingenwoordenboek

Van Dale Junior vergelijkingenwoordenboek
Dit woordenboek is geheel en al gewijd aan vergelijkingen als 'pronken als een haan' en 'hondsbrutaal'. Daarbij is gebruikgemaakt van vergelijkingen die de doelgroep zelf gebruikt of tegenkomt in (fictionele) teksten. Bij alle vergelijkingen is met enkele zinnen aangegeven hoe de vergelijking in de praktijk gebruikt wordt. Heel vaak wordt dat (ook) aangegeven door een fragment uit een jeugdboek. Van de gebruikte jeugdboeken is echter geen lijst opgenomen. Deze fragmenten zijn verzameld door de kinderen van de auteur en daaruit is met enige moeite hun leesvoorkeur af te leiden. Sommige vergelijkingen staan ook apart als bijvoeglijk naamwoord vermeld, bijvoorbeeld ‘hard als glas’ en ‘glashard’. Kleine, cartoonachtige kleurenillustraties verlevendigen op grappige wijze hier en daar de informatie. Onder aan de bladzijde wordt regelmatig in een groen kader wat dieper ingegaan op een vergelijking of een groep vergelijkingen. Wel jammer dat er soms een spelfout is blijven staan. Stevig uitgevoerde en keurig verzorgde uitgave met een enkel leeslint.

W
Naar boven
Waarom een buitenboordmotor eenzaam is: Waarom een buitenboordmotor eenzaam is
Stichting ons erfdeel, ISBN 9075862709
Informatie over de geschiedenis en ontwikkeling van de Nederlandse taal en de vreemde regels en uitzonderingen die dat heeft opgeleverd.
Het Nederlands is een taal die nog elke dag verandert. In 23 hoofdstukken komt de geschiedenis van het Nederlands en van taal in het algemeen aan bod. Daarnaast is er veel aandacht voor alle veranderingen die het Nederlands heeft ondergaan tussen de Middeleeuwen en nu. 22 miljoen mensen spreken Nederlands: in Nederland, Vlaanderen, Suriname en op de Antillen. Ook de taalverschillen tussen deze verschillende gebieden komen aan bod. Dit informatieve jeugdboek heeft eigenlijk een heel saai onderwerp, maar is met een dosis humor en in een vlotte stijl geschreven. Het bevat veel taal- en woordgrapjes. Met name taalvaardige kinderen zullen aan dit boek veel plezier beleven. Een docent kan dit boek uitstekend als middel bij het vak 'Nederlandse taal' aan minder taalvaardige kinderen inzetten. De kleurenillustraties in de kenmerkende stijl van deze auteur/illustrator zijn onlosmakelijk verbonden met de tekst; ze geven extra informatie of laten het taalaspect of de taalgrap zien. De uitstekend verzorgde vormgeving maakt het boek af. Dit informatieve boek zal voor uren lees- en kijkplezier zorgen.
Boek
Wat is een basisschool? Winkler Prins jeugdwoordenboek Nederlands
Het Spectrum, ISBN 9071206475
Woordenboek met verklaringen van ongeveer 15.000 woorden; alleen veel gebruikte woorden zijn opgenomen. Bij de woorden wordt, indien nodig, aangegeven hoe het uitgesproken moet worden. Daarna volgt een korte, maar duidelijke verklaring en vaak een voorbeeldzin waarin het woord is opgenomen. Bij bepaalde woordsoorten worden ook kenmerken aangegeven (bijv. werkwoordvervoegingen en de meervoudsvorm van zelfstandig naamwoorden) Ook uitdrukkingen worden verklaard, waarbij gezocht moet worden op een kenmerkend woord uit de uitdrukking. Een duidelijke en goed gestructureerde inleiding geeft aan hoe het woordenboek gebruikt kan worden. Het boek is mooi vormgegeven, met een duidelijke bladspiegel die niet te vol is. De kleurrijke kleine tekeningen zijn voor het begrip van de woorden niet echt noodzakelijk, maar vormen wel een, vaak zelfs humoristisch, rustpunt in het boek. Stevig gebonden uitgave en een erg aantrekkelijke omslag.
Z
Naar boven
Zijn citroenen blauw? Zijn citroenen blauw?
Winkler Prins, ISBN 9071206548
In dit kleine vierkante prentenboek met twee afgeronde hoeken en spiraalband wordt telkens een vraag gesteld over de juiste kleur van dieren en vruchten. Aan de vormgeving is veel zorg besteed o.a. door de doorzichtige pagina's die een spannend effect geven. Door de kleurenfoto's is de informatie erg direct en hierdoor zeer herkenbaar. Nederlands lerenden leren op een speelse manier de kleuren kennen en vergroten ook nog hun woordenschat. Op de voorkant is een opening uitgesneden met daarin een blauwe citroen. Op de laatste dubbele pagina zijn alle kleuren op een rijtje gezet. Een aangename toevoeging in de reeks kijk- en ontdekboeken.
Zijn olifanten klein Zijn olifanten klein?
Winkler Prins ISBN 9071206505
Stevig vierkant boekje in ringband met doorkijkpaginaś, waarop door een kleine opening een gedeelte van een dier is te zien dat op de volgende pagina in het groot, dik, lang, breed of enorm is afgebeeld. De dieren zijn gefotografeerd en vervolgens op steeds verschillende gekleurde effen pagin’s neergezet. De Nederlands lerende wordt gestimuleerd de dieren die hij misschien al kent op een nieuwe manier te bekijken en leert zo spelenderwijs een aantal tegenstellingen. Mooi dat op de laatste pagina’s de begrippen nog eens worden samengevat waarbij de betekenis zichtbaar ook in de lengte en dikte van de letters wordt uitgedrukt. Vrolijk en leerzaam boekje.
 
Naar boven
Aangepast: 15-12-2010